Miért született meg a kihívás ötlete?

https://alomgyar.hu/kategoria/olvass-anne-l-greenel

1.Hogyan született meg benned az elhatározás, hogy indítasz a Beszéljük ki Anne L. Greennel Facebook-csoportodban egy kihívást?  

Az utóbbi időben sokat rágódtam azon, hogy régen sokat olvastam, de amióta írok, az olvasás háttérbe szorult. Ez bántotta a lelkem, mert szerintem egy írónál alapvető követelmény, hogy sokat olvasson. Lényeges a szókincs fejlesztésében. Emellett szerettem volna valami olyan dologgal felrázni a csoportomat, aminek nem feltétlen van köze a saját könyveimhez. Amikor ez a kihívás megfogalmazódott a fejemben, azt gondoltam, vitathatatlan tény, hogy egyvalami közös az olvasóimban és bennem: szeretjük a könyveket. Nagy öröm számomra, hogy pozitív fogadtatása van az Olvass velem kihívásnak. Az első, februári próbatételen többen vettek részt, mint hittem. Emellett rám is jótékonyan hat, hiszen végre én is szorítok időt az olvasásra. 

2.Milyen célokat tűztél ki az Olvass velem! kihívás kapcsán? 

Egyetlen célom volt csupán: Mindenki jól szórakozzon. Szerettem volna közelebb hozni egymáshoz a csoporttagokat. Jó érzés, amikor megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, érzéseinket, amelyek felmerülnek bennünk egy-egy könyv kapcsán. Az első hónapban Ella Maise, amerikai író Akarlak, Adam Connor című könyvét tárgyaltuk ki, melynek során kellemes élmények értek. Különböző szemléletmódokkal találkoztam, amelyeket ki is veséztünk. Hol megmosolyogtattak az egymásnak ellentmondó vélemények, hol elgondolkodtattak. Az élmény számomra is megkönnyíti a negatív kritikák elfogadását. Hálás vagyok a csoportom tagjainak, hogy ilyen nyíltan és őszintén vettek részt a kibeszélésben, de legfőképpen azért, ahogy egymás véleményét fogadták és az esetleges különbségek ellenére is tiszteletben tartották.  

3.Van esetleg valamilyen trükköd, mellyel a csoporttagokat ösztönzöd az olvasásra? 

Igen is meg nem is. Szerettem volna, ha mindenki saját akaratából csatlakozik a kihíváshoz, nem kényszerből. Mindenki eldöntheti, részt vesz-e, vagy éppen kihagyja az éppen aktuális olvasmányt. A szórakozás a cél. 

Természetesen lehetőséget biztosítok az olvasóim számára, hogy az ő szavazataik alapján kerüljön kiválasztásra a hónap olvasmánya. Remélem, ez mindenkire ösztönzőleg hat, hiszen azt olvassuk, amit a többség szeretne. Ugyanakkor felmerült bennem, hogy azoknak, akik lelkesen támogatják a kihívásomat azzal, hogy csatlakoznak és aktívan részesei az eseményeknek, szeretném valahogy meghálálni. Minden hónapban kisorsolom a következő hónap könyvét, amihez így egyvalaki mindig ingyen juthat hozzá. Akik nem nyernek, azok számára pedig az Álomgyár nyújt segítséget azzal, hogy egy teljes héten keresztül akciósan kínálja az éppen aktuális könyvet az Álomgyár webshopjában. Hálás vagyok az Álomgyár támogatásáért!

4.Mikor jut időd az írás mellett az olvasásra?

Sokan hangoztatják, hogy csak arra nincs időd, amire nem akarod. Én azt vallom, hogy ez baromság! Én nagyon sok mindent szeretnék csinálni, de a nap sajnos csak 24 órából áll. Ez erősen befolyásolja a teendőim listáját. 😀 Az idő a legnagyobb ellenségem. Van egy civil munkám, rendes munkaidőben dolgozom, emellett ott az írás is, amelyben a határidők szorongatnak, és akkor még nem esett szó a családi életről. A nyolcéves kislányom állandó figyelmet igényel, de hatalmas nagy áldás, hogy ő már ő is tud, és szeret olvasni, így amikor ő csendben elvonul a kedvenc könyveivel, én is megtehetem ugyanezt. 

  1. Milyen témájú könyvekben, regényekben szeretsz leginkább elmélyedni? 

Az utóbbi időkben leginkább a krimikben, pszichológiai thrillerekben merültem el, de jelenleg azt olvasom, amit az olvasóim megszavaznak nekem. 😀

6.Melyik a kedvenc regényed, melyet minden követődnek szeretettel ajánlanál?  

A kedvencem Ken Follett A katedrális című könyve. 

Életem egyik mérföldköve ez az ezeroldalas regény. A katedrális az a könyv, ami mindig a könyvespolcom dísze lesz. Sok érzelem fűződik hozzá. Nagyon fiatalon olvastam a történetet, de azóta is ugyanolyan kedves a lelkemnek. Kíváncsiságból nyúltam a regényhez, hiszen rengetegen az egekig magasztalták. Nem gondoltam, hogy gyakorlatilag egy hét alatt befalom, rendkívüli módon olvastatta magát. Ennek a könyvnek hála ébredtem rá: igenis szeretem a történelmi regényeket. Ken Follett kegyetlen és őszinte világa egy pillanat alatt beszippantott, azóta is nagy tisztelője vagyok a munkásságának.