2019 szeptember

2019 szeptember Olvass Anne L. Greennel kihívás keretében olvastam újra a Jane Austen Büszkeség és balítélet című könyvét

⭐⭐⭐⭐⭐

A Büszkeség és balítélet meglehetősen megosztó könyv a mai napig. Egy örök klasszikus! Ez a történet számomra megunhatatlan.
Imádom, hogy Austen minden könyvében megcsillan az a csípős humorérzék.
És akkor egy örök gondolat:
„– Engem mindig bámulatba ejt – mondta Bingley –, hogyan van a fiatal hölgyeknek türelmük annyi műveltséget összeszedni, mert valamennyien nagyon műveltek.
– Valamennyien műveltek! De kedves Charles, hogy mondhatsz ilyet?
– Igen, valamennyien, legalábbis én úgy látom. Minden leány fára fest, párnát hímez, erszényt horgol. Alig ismerek olyat, aki mindehhez ne értene, s valahányszor egy fiatal hölgy nevét szóba hozták előttem, rögtön azon kezdték, hogy nagyon művelt.
– Nagyon is igazad van abban, hogy műveltségen általában ezeket értik – jegyezte meg Darcy. – Nem egy nőt műveltnek neveznek, csak azért, mert erszényt horgol vagy párnát hímez. De nem értek veled egyet abban, amit a nőkről általában mondasz. Én igazán nem dicsekedhetem azzal, hogy összes nőismerőseim között fél tucatnál többet tudnék, aki igazán művelt.”