5+1 kedvenc könyvem

5+1 tipp a tőlem nektek! Széles a palettám, a történelmi regénytől a thrillerig szinte minden megtalálható a könyvespolcomon. Most a kedvenceit mutatom be nektek:

  1. Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Ezt a könyvet egy számomra nagyon kedves ember nyomta a kezembe. Egy olyan történetet kaptam általa, ami befejeződik ugyan, de rengeteg kérdés kavarog az olvasóban, miután letette a könyvet. A barátságról és az emberi kapcsolatokról mesél. Mélyen megérintett a mondanivalója. Az élet iróniája, hogy akitől kaptam ezt a kötetet, azzal néhány évvel később megromlott a barátságunk. A békülésünket pedig Márai sorainak köszönhetem. 

https://alomgyar.hu/konyvek/marai-sandor-a-gyertyak-csonkig-egnek

  1. Irwin Shaw: Oroszlánkölykök

Az életem egyik legemlékezetesebb története ez a könyv. Kötelező olvasmánnyá tenném. Annak ellenére, hogy háborús könyv, nem a történelmi eseményeken van a hangsúly. Három ember belső vívódásán keresztül mutatja be a II. világháború borzalmait. A könyörtelen német náci, az amerikai értelmiségi és az amerikai zsidó fiú. A regény végén a szálak összefutnak, és minden apró részlet értelmet nyer. Imádom az olyan sztorikat, ahol egy meglepő fordulattal lep meg az író a végén. Bár reméltem, hogy nem így végződik, de talán pont ezért kitörölhetetlen.  

https://alomgyar.hu/konyvek/shaw-irwin-oroszlankolykok

  1. Ken Follett A katedrális

Életem egyik mérföldköve ez az ezeroldalas regény. A katedrális az a könyv, ami mindig a könyvespolcom dísze lesz. Sok érzelem fűződik hozzá. Nagyon fiatalon olvastam a történetet, de azóta is ugyanolyan kedves a lelkemnek. Kíváncsiságból nyúltam a regényhez, hiszen rengetegen az egekig magasztalták. Nem gondoltam, hogy gyakorlatilag egy hét alatt befalom, rendkívüli módon olvastatta magát. Ennek a könyvnek hála ébredtem rá: igenis szeretem a történelmi regényeket. Ken Follett kegyetlen és őszinte világa egy pillanat alatt beszippantott, azóta is nagy tisztelője vagyok a munkásságának. 

https://alomgyar.hu/konyvek/ken-follett-a-katedralis

  1. Jorge Semprun: A nagy utazás

Az irodalmi érettségin szabadon választható tételként a tanárom tanácsára választottam ezt a könyvet, és nem bántam meg. Mély nyomot hagyott a lelkemben ez a történet. Egy politikai fogoly hányattatásait meséli el, aki többedmagával és a halálfélelmével összezárva zötykölődik egy tehervagonban a koncentrációs tábor felé. Megrázó regény egy olyan témáról, amiről tényleg azt hiszi az ember, hogy már mindent tud. Nehéz egy ilyen történet után szóhoz jutni.

https://alomgyar.hu/konyvek/jorge-semprun-a-nagy-utazas

  1. Daniel Cole: Rongybaba

Aki ismer, az tudja, thriller- és krimirajongó vagyok. Az általam olvasottak közül nagyon nehéz választanom, de ez a könyv eszméletlen, zseniális volt! A sztori kellően pörgős, fordulatos. Tetszett, mert habár sejthető volt, mi lesz a gyilkos következő lépése, az író képes volt olyan csavarokkal megspékelni az eseményeket, hogy csak pislogtam. A történet vége nem szokványos, maradnak megválaszolatlan kérdések, de én szeretem, ha az író teret enged a fantáziámnak. Számomra ilyen egy igazán jó krimi.

https://alomgyar.hu/konyvek/daniel-cole-rongybaba

+ 1, amit biztosan el fogok olvasni: 

Sienna Cole: Lefelé a folyón

Habár thrillerrajongó vagyok, valamiért mégsem ezt a könyvet olvastam az írónőtől először. A reményszimfóniából viszont egyértelműen kiderült számomra, hogy Sienna eszméletlen jól ír. Letehetetlen volt a könyve. Gyönyörűen fogalmaz, hatalmas életigazságai vannak. A Lefelé a folyón lesz a következő, már a könyvespolcomon vár rám.