Igaz, hogy az Arcátlan csábítót valós események ihlették?

Igen. Hálás vagyok mindazoknak, akik biztattak ennek a könyvnek a megírására, és azoknak is, akik nem. Nekik köszönhetem, hogy mára sokkal érettebb történetet alkothattam.

Nekiveselkedtem a könyvnek és azon töprengtem, mennyire lehetek őszinte. A lelkemből feltörő érzések, emlékek azonban vallottak: átélt helyzetekről, tapasztalatokról, hogy milyen is behajtónak lenni, szerintem. Nem hirdetek kőbe vésett igéket, de fontos számomra, hogy elmondhassam, mi egy behajtó szerepe. Ezzel a történettel próbálom eloszlatni a tévhitet, hogy a behajtók csúnya, gonosz és rossz emberek. Egyszerűen csak emberek, ugyanolyanok, mint a szakácsok, varrónők, kőművesek, bankárok. Ugyanolyan hétköznapi dolgokkal küzdenek, és ugyanúgy hibázhatnak, mint bárki más.

„Követeléskezelő voltam. Közismertebb néven behajtó.

Mókásan hangzik, nem? Mintha titkos ügynök lettem volna, aki hitelintézeteknek dolgozik egy különleges megbízást teljesítve.

Behajtás? Mielőtt a cégnek, ahol dolgoztam, átléptem volna a küszöbét, azt sem tudtam, mi fán terem. Fiatalon keveredtem ebbe a világba, ami megtanított arra, hogy semmi sem fontosabb annál, mint hogy megvédjem önmagam. Ez egy olyan világ volt, ahol megkeményedhettem, le kellett vetkőznöm a naivságom és elő kellett csalnom magamból a túlélési ösztönöm. Bevallom, nem volt könnyű megvetni a lábam ezen a talajon.

A családomnak sok mindenről nem számoltam be. Ha csak a felét sejtették volna annak, ami velem történik, minden bizonnyal sokkal rosszabb lett volna a helyzet, ami így sem volt túl rózsás.

Ez a hivatás tett engem azzá, aki most vagyok.

De milyen emberré is váltam ezen az úton? Lelketlen volnék?

Nem tartom magam annak.

Szívtelenül tipornék el másokat?

Soha nem tettem ilyet.

Csináltam olyat, amit később megbántam?

Ki nem? Minden éremnek két oldala van.

Mégsem érzem úgy, hogy tévedtem volna. Ez volt az én utam, az én döntésem és az én történetem.”

Ebben a könyvben nemcsak a velem történtek, hanem a mögöttes gondolataim is helyet kaptak, talán ez volt ebben a könyvben a legnehezebb. Kimondani, amit eddig elnyomtam magamban.

Megnézem: http://bit.ly/arcatlan-csabito-alomgyar