2022 március

2022 márciusi közös olvasmánya: Lontai Léna Könnyező liliomok

Március hónap a nőkről szól, ezért választottunk olyan könyvet, ami női sorsokat dolgoz fel és egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, ami a legtöbben a szőnyeg alá söpörnek. A Könnyező liliomok történelmi utazás egy olyan magyar valóságba, amikor az asszonyoknak minden bántalmazást el kellett tűrniük a férjüktől. A családon belüli erőszak önmagában is kemény téma, de ha kiskorú szenvedi el az megrendítő. Mivel egy lánygyermek anya vagyok, kiborítottak a sorok, elképesztő volt olvasni egyes lányoknak/nőknek milyen borzalmakon kell/kellett keresztül menniük.

Tisztelem a bátorságot, amivel Léna ezeket a történeteket megírta és elénk tárta a társadalmunk örökös problémáját. A Könnyező liliomokat az írónő 3 könyvre bontotta. Az első történet Lili megpróbáltatásait tárja elénk, a második az édesanyja életét meséli el, végül pedig a nagymama életútját is megismerhettük. Önmagában mind a három részt fájdalmas volt olvasni. A családon belüli erőszak mindig felháborító és borzalmas, de ha egy védtelen kisgyermeket bántanak az megbocsáthatatlan. Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mi világunk már jobb, mint a szüleinké, nagyszüleinké, de egy-egy ilyen történeten keresztül szembesülünk azzal, hogy bizony képtelenek vagyunk a fejlődésre.

Nőként külön megvisel az abúzus, amin Lili, Böbe és Erzsi átélt. Generációkon keresztül lépkedünk a múltba, hogy megismerjük a felmenők sorsát. A rettenetes traumákat megélt szereplők fájdalmas története kíméletlenül ráébreszti az embert arra, hogy mennyire nem figyelünk egymásra, vagy nem akarunk figyelni egymásra és ez vezet olykor tragédiához. Sokszor jobb lenne, ha már korábban tudnánk a családunk múltjáról. Talán segítene, hogy elkerüljük, ami egyébként elkerülhetetlen.

Összeségében megéri elolvasni Lontai Léna történetét. Egy különleges olvasmányélménnyel lettem gazdagabb.

Idézetek a könyvből, melyek mélyen megragadtak:

Tudtad kislányom, hogy ha a liliomot megtiporják vagy akár tőből levágják, újra kihajthat, és még szebben virágzik?

Vannak, akik nem bűnhődnek meg azért, amit tettek, és ez nagyon fájhat.

Vannak emberek, akik elbuknak az előttük lévő akadályban, és vannak olyanok, akik inkább fellépnek rá, hogy magasabbra jussanak, és kikerüljenek a mélyből.