2022 május

2022 május közös olvasmánya: K. M. Holmes – Dario


Újra főszerepben K. M. Holmes!
Ha emlékeztek, korábban már olvastunk a könyvklub keretén belül az írónőtől. Bár eddig csak egy regénye volt közös olvasmány, én beleszerettem a stílusába és elolvastam a többi könyvét is, mivel az írónő művei egyenlő lett számomra a minőséggel, fantasztikus könyvekkel. 

Éppen ezért is örültem, hogy most, a már korábban megismert Dario történetét olvashattam veletek. Kissé eltérő az írónő stílusa, amivel kilépett a saját komfortzónájából. Ha tömören kellene összefoglalni az élményt: IMÁDTAM! K. M. Holmes ezúttal is egy izgalmas utazást teszünk, a maffia világába, amivel betekintést nyerhetünk, hogy hogyan is zajlanak a dolgok az alvilágban. Izgalmas volt az egész történet. Még nagyon szívesen olvastam volna tovább.

Számomra egy új oldalát mutatta meg az írónő, hiszen egyszerre két szálon futott a cselekmény – múlt és jelen. Szerintem klasszul megoldotta a szerző, bár az elején nem minden múltbeli eseményt tudtam, hogy hova tegyek a képzeletbeli idősíkon, de később minden kitisztult számomra, mivel megannyi kérdés feltevés mellett, mindenre választ is kapunk. 

A könyv az első perctől fogva lehengerlő. Amitől számomra emlékezetes lett a regény: az a fantasztikus, részletes leírások. Minden a táj leírás annyira tökéletesek és alaposak voltak, hogy úgy éreztem, mintha én is jelen lennék. Szinte éreztem a dohánylevelekből sodort szivar illatát, és magam előtt láttam a csodálatos színes házakat.  A karakterek már szenzációsan kidolgozottak, megformáltak, személyük észrevétlenül lopják bele magukat az olvasó szívébe.

Érezhető volt számomra a sok kutatómunka, de leginkább, hogy a műnek szinte már lelke van és megszólítja az olvasót. 

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én szinte alig tudtam letenni a könyvet. Már az első oldalon ámulatba ejtett, de a történet varázsa még az utolsó oldalon is elbűvöl. Annyi izgalom, romantika és fordulat volt a történetbe, hogy szinte a székhez láncolt és magával ragadott a könyv, mondhatni már-már egészen a lelkemig hatolt. Tipikusan az a fajta könyv, amit nagyon nehezen lehet félbehagyni, hiszen annyira magával ragadó az egész történet, hogy észre se lehet venni, hogy elolvastuk a felét. 

A könyv olvasása közben egy igazi érzelmi hullámvasúton veszünk részt, ami több extra hurokkal/csavarral is kiegészül . Fájdalom, kegyetlenség, halál, szerelem, elválás, gyűlölet, remény, félelem, öröm és veszteség. Ezekkel az érzelmekkel találkozhatunk.
Nagyon ritka, hogy egy férfi szemszögéből olvashatunk, és hogy részesei lehetünk az érzelmeinek, a gondolatainak. 

Kedvenc idézeteim:

A mélység, amibe zuhantam, fekete volt, és ismeretlen. Minden, amitől embernek éreztem magam, eltűnt, és átváltoztam valami egészen mássá.

– Hidd el, a magány csak addig vonzó, amíg nem kényszer.

Elfogad olyan embernek, amilyen vagyok. Az összes hibámmal, a zárkózottságommal, a múltammal együtt. Nincsenek kimondva bizonyos szavak, mégis tudja, mit rejtegetek. Féltem őt magamtól, de félek én is, mert olyan hatalmat adtam neki, amivel könnyen megsebezhet. Mégis vállalom. Mert mindig eljön az életben az a pont, amikor fel kell hagyni az óvatoskodással. Mi ez, ha nem bátorság? És ki ő, ha nem a legnehezebb próbatételem?