2022 július

2022 július közös olvasmánya: Stella Albright – Búcsúszimfónia 1.


Ennek a könyvnek a borítója teljesen magával ragadott. Imádom, úgy ahogy van! Éppen ezért gondoltam, hogy ti is szívesen csatlakoznátok a közös olvasásába. Amikor végeztem, az volt az első gondolataom, hogy ez a könyv gyönyörű kívül, belül.

Szeretem azokat a könyveket, amelyeknek van mondanivalója. A Búcsúszimfónia nem kérdés, hogy mennyi fontos üzenetet közvetít felénk. Bele sem merek gondolni hányan rohangálunk hasonló sebekkel. Döbbenetes mire nem vagyunk képesek a szeretetért. Igazi érzelmi mélységeket tár elénk az írónő ezzel az első kötettel.

Mind tudjátok, hogy imádom a zenét, ennek a könyvnek pedig központ eleme a zene, amely minden fejezetben a fülünkbe suttogja a dallamot. Varázslatos hangszernek tartom a hegedűt. Teljesen meg tudom érteni Harmonyt, hogy a hangszerével menekült el a világ elől, ahol Mozart és Hayden művei által szárnyakra kap. Ez a mondta nagyon megfogott:

Tudod, a testünk mulandó, de a zene halhatatlan.

A szereplők jól ki voltak dolgozva, mindegyikkel együtt tudtam érezni. Ezt a könyvet eljuttatnám azokhoz a fiatalokhoz, aki hasonló helyzetben vannak, mint a történet két főszereplője. Sokkal többet rejt magában ez a könyv, mint egy szívszaggató, gyönyörű történet. Egyszere van benne a múlt fájdalma és a jelen reménytelensége, az elmúlás és az újjászületés. Arra bíztat, hogy sose adjuk fel, hogy küzdjünk a szembejövő akadályokkal.

A másik főszereplőről, Haydenről is kell, hogy pár szót ejtsek. Első ránézésre pontosan, olyan, amilyennek az olvasó gondolja. Nagymenő, vagány, de ahogy a történet halad, úgy kerül felszínre az ő lelkének fájdalma is.

A könyv tele van elgondolkodtató és lélekszántó gondolataokkal. Nem könnyű a választás. Én azért választottam ezt, mert én is ebben hiszek. Ezzel élem túl a legnehezebb időszakot is:

A nevetés olyan erő, ami sokszor mindennél jobb gyógyír a lélekre, és még hatékonyabb csodaszer, ha mindezt egy olyan emberrel éled át, aki közel áll a szívedhez. A közös nevetéskor még a szív is egy ütemre dobban, és a lélek is egy időben gyógyul.

Azt hiszem Stella tett róla, hogy átérezzem, milyen is az, amikor egy könyvet függővéggel zárunk. El kell, hogy mondjam, baromi bosszantó, de szerencse, hogy már megjelent a folytatás. Mindenkinek tiszta szívből ajánlom, csak mielőtt neki láttok, a százas zsepit készítsétek be magatok mellé.